уторак, 5. октобар 2010.

Sumporisanje (sulfitisanje) kljuka

Pošto sam obavio sve procese do dodavanja kvasca u širu, sada je na redu vrenje. U međuvremenu sam obavio i sulfitisanje, ali o tome nisam pisao, pa ću sada reći nešto ukratko o tome.
Sulfitisanje ili sumporisanje (dodavanje kalijum-metabisulfita (vinobrana) u širu) je veoma bitan proces(mada ga neki izbegavaju), jer vinobran štiti širu, a i buduće vino od potamnjivanja (dobijanje tamno smeđe boje), takođe sprečava rad mnogih mikroorganizama koji mogu odvesti vrenje u neželjenom pravcu. Isto tako sprečava da vino dobije ukus i miris na „izvetrelo“.
Ukoliko je grožđe zdravo, na 100kg šire treba dodati određenu količinu vinobrana. U literaturi su podaci različiti. Neki autori preporučuju 10g, a neki 20-30g.
A ako je grožđe malo trulo treba dodati veću količinu (15-20g odnosno 30-40g). Svi se slažu da od jako trulog grožđa ne treba praviti crvena vina, jer vino od takvog grožđa, zbog pojedinih bakterija ne bi imalo lepu tamno-crvenu boju, nego bi bilo bledunjavo.
Ja sam kljuk sumporisao sa 10g vinobrana po 1hl.

Нема коментара:

Постави коментар