Pošto je kljuk odstojao više od 24 sata od kako sam dodao vinobran, došlo je vreme da se u njega doda plemeniti vinski kvasac (SACCHAROMYCES CEREVISIAE).
Od prethodne godine zaostala je jedna kesica univerzalnog vinskog kvasca, a ima i vinskog kvasca za aromatična bela vina "na zalihama". Rešio sam da iskoristim oba. Na kesici od prethodne godine stoji uputstvo za upotrebu:
Potopiti sadržaj kesice u 100 ml tople vode (35 – 39oC) u kojoj je prethodno rastvorena jedna kafena kašika šećera. Nakom 15 min. dodati još 100ml sulfitisane šire, promešati i ostaviti još 20 min. da se kvasac temperira, a zatim dodati uz mešanje u širu... Razlika u temperaturi između kvasca i šire nesme biti veća od 10oC
Čuvati na hladnom i suvom mestu.
Doziranje: 20g/hl za fermentaciju šire od belog grožđa
20g/hl za vinifikaciju crnih vina
50g/hl u slučaju naknadne fermentacije
Sve sam uradio kako u uputstvu piše. Bilo je i poteškoća. Pošto je količina kljuka mala (oko 10l), potrebna količina kvasca je veoma mala, pa se voda u kojoj je kvasac trebalo da "oživi" veoma brzo hladila. Probao sam da podgrejem vodu i kvasac u mikrotalasnoj što je izazvalo uginuće kvasca. Ne preporučujem nikome! Bez obzira na poteškoće naterao sam kvasac da "proradi" i nakon toga sam ga dodao u kljuk.
Nameravam da otočim vino za otprilike 7 dana (dakle 12.10.2010.). Do tada moram da vodim računa da kljuk ne "pobegne" iz flaša i da vinske mušice nemaju pristup istom.
Нема коментара:
Постави коментар